Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag övade på nya kameran med ett utklippt ansikte från tidningen som jag klistrade på stativ” berättar Alias Antar. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Ingen trodde på Alias Antar när han skulle göra film: ”Folk tyckte att jag blivit galen”

Uppdaterad
Publicerad

Han är den självlärda hemmafixaren som länge hade närt en dröm om att göra biofilm om assyriernas/syrianernas mörka historia. Genom otaliga Youtube-föredrag bemästrar Alias Antar nu både filmredigering och ljussättning – och nyligen hade hans film Liko premiär i Södertälje.

Den pensionerade bildläraren och bröllopsfotografen Alias Antar berättar att ingen trodde på honom när han sa att han skulle göra en spelfilm – inte ens hans familj. Men så här i efterhand är de stolta – och fru, barn och barnbarn spelar med i filmen – likaså Alias själv.

– Jag är med och spelar, filmar, har skrivit manus, redigerat – ja, det mesta. Jag har fått det till att jag har 28 olika roller, säger han med ett skratt.

SVT besöker honom i hans hem i Lina Hage där mycket av filmen blivit till. I klippet ovan berättar han om det avgörande ögonblicket som fick honom att ta tag i filmdrömmen.

Filmen Liko

Filmen har visats på Estrad i Södertälje och i Syrien. Nu planeras det för visningar i Göteborg och Västerås. Till våren hoppas Alias Antar på nya visningar i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.