En av revolvrarna. Foto: Polisens förundersökning

Knark och antika revolvrar hittade i nedlagd vikingaby

Uppdaterad
Publicerad

Revolverägaren kunde inte bevisa att hans vapen var tillverkade före 1890. Nu döms han av Södertälje tingsrätt till två månaders fängelse för vapenbrott och för innehav av cannabis.

I september 2017 gjorde polisen en husrannsakan mot en tidigare nedlagd vikingaby i Södertälje. Där hittade man ungefär 90 gram cannabis och två revolvrar med tändhattar och en tillhörande revolvertrumma.

Vikingabyn var ett kommunstött arbetsmarknadsprojekt. En av de gamla föreningsmedlemmarna, en man i 50-årsåldern, besökte fortfarande då och då lokalerna även efter nedläggningen då han ska ha känt sig ansvarig för gården, enligt hans berättelse under rättegången. Han var också på plats när polisen var där och visade en ryggsäck innehållande vapnen.

Gåvor från privatpersoner

Enligt honom ska skjutjärnen ha getts i gåvor till föreningen. Genom åren har man tagit emot flera antika saker från vikingatiden och framåt, bland annat en gammal kanon.

Mannen saknade tillstånd för den ena revolvern, men menar att skjutvapnet var tillverkat innan 1890, vilket skulle göra att den är såpass gammal att tillstånd inte behövs. Dessutom menar han att revolvrarna tillhör föreningen och inte honom personligen.

Årsbestämma revolvrarna

Stora delar av förhandlingarna i tingsrätten ägnades åt att årsbestämma det ena vapnet med revolvertrumma. Olika experter drog åt olika håll, men tingsrätten menar att eftersom det inte fullt och klart kan avgöras hur gammal revolvern är så borde mannen ändå ha begärt tillstånd.

Därför dömer man nu honom för oaktsamt vapenbrott. Tillsammans med knarket som hittades plussades det ihop till två månaders fängelse.

Det är inte första gången som polisen har hittat knark och vapen på gården. 2005 gjorde man en razzia mot föreningslokalen och hittade cannabis och ett automatvapen.

Revolverstomme och pipa till en knallrevolver. Foto: Polisens förundersökning
Blykulor. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.