Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Bengs, enhetschef i Järna, berättar om hur kommunen vill ställa om till eldrivna verktyg och varför det inte går. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Här blåser kommunen löv med elverktyg: ”Slipper andas in avgaser”

Uppdaterad
Publicerad

Eldrivna verktyg leder till färre farliga avgaser, lägre oljud och är mer skonsamma mot ryggen. Men att ställa om helt från bensin till el tar tid.

Södertälje kommun håller successivt på att byta ut bensindrivna handverktyg inom parkskötseln mot eldrivna.

– I takt med att de nuvarande inte längre är reparabla ersätts de med godtagbara elektrifierade verktyg. Andelen eldrivna verktyg är idag cirka 30-40 procent, säger Ewert Sjöstrand på samhällsbyggnadskontoret i kommunen.

Kommunen: En miljöinsats

De eldrivna lövblåsarna väger ungefär en tredjedel av de bensindrivna och kan vara sladdlösa, vilket gör arbetet mycket bekvämare.

– Det är framförallt miljömässigt, att man slipper andas in avgaser, säger Anders Bengs, enhetschef på Södertälje kommun.

”För korta batteritider”

Kommunen har kommit längst med elektrifieringen av lövblåsare och häcksaxar. Men det finns utmaningar.

– Fortfarande lider de flesta handverktyg av alldeles för korta batteritider i förhållande till de arbeten vi har att utföra, säger Ewert Sjöstrand.

Se när Södertälje kommun blåser löv med eldrivna maskiner och hör mer om fördelarna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.