Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när lunchgästen Gunilla Schöberg spårar sin mat. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Här får lunchgästerna i Södertälje stadshus spåra köttbullarna på tallriken

Publicerad

I Stadshusrestaurangen i Södertälje kunde lunchgästerna nyligen spåra sin lunch. Med hjälp av en QR-kod gick det att följa köttbullarnas resa ”från gård till gaffel”.

– Vi tycker det är viktigt med spårbarhet och hoppas att fler producenter vill ansluta sig till detta, säger Kerstin Åkesson, biträdande kostchef på Södertälje Kommun.

Genom att scanna en QR-kod kunde lunchgästerna i en interaktiv karta se vilka gårdar köttet i köttbullarna kom ifrån. Sedan fick de svara på korta frågor om sina tankar kring spårbar mat. Syftet var att mäta hur intresserade konsumenterna är av att veta var den mat de äter kommer ifrån.

Resultatet hoppas kommunen kunna använda i en kommande upphandling om livsmedel för att köpa mer närproducerad mat.

– På grund av att det är offentliga upphandlingar går det inte att ställa geografiska krav på maten. Men vi hoppas kunna ställa krav på att maten ska vara spårbar, säger Kerstin Åkesson, biträdande kostchef på Södertälje Kommun.

Se hur tekniken fungerar och hur lunchgästerna i stadshuset reagerar i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.