Foto: SVT/Fredrik Gustavell

Kommunen stänger högstadium – distansundervisning från måndag

Uppdaterad
Publicerad

Från måndag och hela nästa vecka kommer all undervisning på Brunnsängskolans högstadium ske på distans. Det beslutade Södertälje kommun i samråd med smittskyddsläkare sent på fredagseftermiddagen.

Enligt kommunens hemsida är anledningen att förebygga och förhindra smittspridningen av coronaviruset. Skolan arbetar nu med att få ut information till de 250 elever och vårdnadshavare som berörs av beslutet.

– Orsaken är att några få medarbetare har konstaterad covid-19. Men i och med att alla kopplas till högstadiet har vi fattat detta beslut i samråd med smittskydd Stockholm, säger Monica Sonde, utbildningsdirektör på Södertälje kommun.

Beslutet gäller från måndag den 7 december till och med fredag den 11 december. Låg- och mellanstadiet kommer att ha undervisning som vanligt.

Så fungerar skolstängning

Det som avgör ifall en stängning av en enskild skola kan bli aktuell är frågan om i fall det är ett pågående utbrott på skolan och huruvida en stängning av skolan skulle kunna stoppa utbrottet.

Det är Smittskydd Stockholm som i samråd med skolan gör den bedömningen och den görs utifrån ett antal frågeställningar, bland annat:

  • När blev personerna på skolan smittade?
  • Började spridningen för länge sen men kom till kännedom först nu?
  • Har det pågått under en längre tid?
  • Är det ett pågående utbrott?
  • Är det bland lärare och personal eller bland eleverna?
  • Är det i en klass eller flera?

Det finns inga exakta gränser för när en skola bör stänga, vad gäller till exempel andel smittade. Det kan variera beroende på bland annat skolans storlek. Det finns inte heller någon generell regel för hur länge skolan bör vara stängd, men bedömningen utgår från inkubationstiden som är två veckor. Utifrån den och löpande samtal med dem som är hemma med smitta kan man få en bild av hur lång tid som krävs för att utbrottet ska stoppas.

Om en skola drabbats av så många sjukdomsfall att de inte längre kan bedriva undervisning så kan de själva välja att stänga, utan samråd med Smittskydd Stockholm.

Källa: Smittskydd Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet