Fram tills nu har det inte funnits stöd i riksdagen för en tvångslag mot kommunerna, men nu har Folkpartiet kovänt och stödjer förslaget. Foto: SVT

Kommuner får höjda flyktingbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna ska få mer pengar när de tar emot nyanlända flyktingar. – Man har lyckats med två bra saker idag, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Alla kommuner får räkna med att ta emot flyktingar när det nu finns stöd för en ny tvångslag. Men regeringen föreslår också att ersättningen för att ta emot nyanlända höjs.

För Södertälje innebär det ett tillskott på 25 miljoner kronor. Södertäljes kommunalråd Boel Godner välkomnar satsningen, men är kritisk till att regeringen inte har sett över ebo-lagen som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill.

– Det tycker jag är tråkigt, vi har krävt länge från Södertälje att ebo behöver ändras. Däremot har man har lyckats med två bra saker idag, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande till SVT.

Ändra ebo

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att regeringen överväger det så kallade ebo-systemet. Han vill se någon form av ändring.

– Ja. I längden innebär ebo ökad segregering och ökade problem för många kommuner, säger Johansson till TT.

Moderaterna är precis som tidigare negativa till att tvinga kommuner att ta emot flyktingar.

– Människor kan bosätta sig var de vill i landet, så vi ser inte vad en tvångslagstiftning löser för problem. Problemet är att för få kommer i jobb tillräckligt snabbt. Det är här vi ska fokusera och vi ska underlätta för kommuner ekonomiskt, säger M:s arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Förslaget att höja kommunernas ersättning finns med i ett paket för flyktingmottagande och snabbare integrering på totalt 1,8 miljarder, netto, nästa år.

Höjd flyktingersättning till kommuner: +1 071 miljoner kronor (mkr)

Höjd ersättning till asylsökande bans skolgång: +393 mkr

Snabbspår till jobb: +376 mkr

Mer pengar till arbetsförmedlingen: +193 mkr

Snabbare validering: +141 mkr

Utbildning och aktivitet i anläggningsboende: +112 mkr

Mer pengar till organisationer och föreningar: +160 mkr

Kompletterande utbildningar: +24 mkr

Fler tolkar: +21 mkr

Satsningar i vårpropositionen 2015: +764 mkr

Avskaffad prestationsbaserad ersättning till kommuner: -653 mkr

Etableringslotsar avskaffas: -481 mkr

Nya regler för flyktingar etableringsersättning när de arbetar: -128 mkr

Övrigt: -150 mkr

NETTOSUMMA SATSNINGAR 2016: 1 843 mkr

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer