Konstnärerna Liv Strand och Tova Fransson ställer ut i Kringlan. Foto: SVT

Konstnärerna som lägger fokus på mellanrummet

Publicerad

I sommar kan man se en utställning i centrala Södertälje som lägger fokus på boktryckarkonstens kanske mest bortglömda del – mellanrummet.

Konstutställningen ”Mellanrummets mekanismer” ställs ut i Grafikens Hus 50 meter långa skyltfönster i varuhuset Kringlan. Den handlar om boktryckarkonsten, men störst fokus ligger dock inte på bokstäverna, utan på mellanrummen.

– Det som jag använder mig av är sådana saker som ofta inte syns i tryck, men ändå måste finnas. Exempelvis mellanrum, allt det som är vitt. Blindmaterial heter det, säger Tova Fransson som är en av konstnärerna.

”Handlar om förståelse”

Liv Strand kommer från Södertälje och är en annan av konstnärerna. Hon visar upp egentryckta affischer med poetiska texter och frågeställningar.

– För mig är det där mellanrummet något som handlar om mening och förståelse och som egentligen inte har med det fysiska rummet att göra, säger Liv Strand.

Öppet dygnet runt

I och med att utställningen är i ett skyltfönster har den öppet dygnet runt.

– Det är intressant att visa konst i det offentliga rummet för det blir väldigt lättillgängligt för folk som bara går förbi. Det är lättare att möta det för man behöver inte ens gå in i ett galleri, säger Tova Fransson.

Utställningen startade under fredagen och pågår fram till 12 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.