Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Därför väljer många att jobba som hyrsköterskor” – hör Emma Jonsson, ordförande Vårdförbundet i Stockholm, i klippet ovan. Foto: Linda Asmar/SVT

Södertälje sjukhus skulle sluta hyra personal – nu har kostnaderna trefaldigats

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje sjukhus har i flera år haft som mål att bli ett hyroberoende sjukhus – ändå har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor trefaldigats de senaste fem åren.

– Då har man misslyckats med att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Emma Jonsson, ordförande på Vårdförbundet Stockholm.

I år har Södertälje sjukhus betalat närmare 65 miljoner kronor för att hyra in sjuksköterskor. År 2018 låg motsvarande siffra på 22 miljoner, det visar en genomgång SVT gjort.

Svårt att nyrekrytera

Enligt Lena Kruse, chef på sjukhuset, så beror det på flera faktorer.

– Det har varit hög personalomsättning samtidigt som vi har haft svårt att nyrekrytera, säger hon och berättar att många sköterskor som slutar uppger hög arbetsbelastning inom akutsjukvården som ett skäl.

Vårdförbundet är kritiska till situationen på sjukhuset hör mer i klippet ovan där även sjukhuset nytillträdda VD Anna Gerber Ekblom svarar på vad som behöver göras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.