Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastigheten som brinner i Nykvarns industriområde går inte att rädda. Foto: Pontus Stenberg

Kraftig brand i industrilokal i Nykvarn – man misstänkt för brott

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen utbröt en kraftig brand i en gammal industrifastighet i Nykvarns industriområde. Ingen har skadats, men en man greps, och släpptes senare, misstänkt för att ha vållat branden. Enligt fastighetsägaren Illpo Veikkos rör det sig om ”en gammal byggnad som skulle renoveras”.

– Men vi hade mycket värdesaker där, säger han.

Larmet om branden i garagebyggnaden kom in vid 7.30 på lördagsmorgonen och när räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad. Ett 20-tal personer från tre stationer deltog i insatsen.

– Vi försöker inte att släcka branden, utan fastigheten kommer att få brinna ner, sade Lars-Åke Stevelind som är vakthavande befäl på Räddningscentralen i Stockholms län.

”Vill bygga upp den igen”

Fastigheten ägs av nykvarnbon Illpo Veikkos som driver företag i industriområdet. Den specifika fastigheten som brunnit ned var inte den byggnad hans företag använde dagligen, vilket han är tacksam över.

Sedan ett år tillbaka har han planerat att renovera byggnaden, efter att en gymnasieskola som använt byggnaden i flera år lämnat.

– Nu vill vi bygga upp den igen, men vi vet inte hur allt blir med kostnader och bygglov, säger Illpo Veikkos.

Branden under kontroll

Klockan 14 uppgav räddningstjänsten att de lämnar platsen, men att området fortsatt är bevakat och avspärrat.

– Det kommer att fortsätta ryka under större delen av dagen, men som tur är blåser röken över obebodda områden och inte in över de centrala delarna av Nykvarn, sade Lars-Åke Stevelind.

Greps – och släpptes

En man greps under dagen misstänkt för grov allmänfarlig vårdslöshet. Han släpptes senare.

– Han är fortfarande misstänkt, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisen i region Stockolm.

Brottsrubriceringen innebär att han misstänks ha vållat branden. Mannen är också misstänkt för narkotikabrott genom innehav.

Räddningstjänsten larmades tillbaka till platsen på kvällen efter larm om att branden eventuellt blossat upp igen. Det var lugnt på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.