Foto: SVT

Kritik mot skådespelande tv-poliser – Södertäljepolisen: ”Allt är verklighet”

Publicerad

I TV4:s program Stockholmspolisen visas fiktiva scener och skådespeleri, visar en granskning som gjorts av Medierna i P1. Men så är inte fallet i tv-serien om Södertäljepolisen, berättar Max Åkerwall, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

När tittaren får se Stockholmspolisen storma en lägenhet med dragna vapen är det i själva verket inspelat en annan kväll och på en annan plats. Det framkommer när Medierna i P1 tar en närmare titt på en av de actionfyllda scenerna i TV4:s tv-serie.

Enligt Stockholmspolisens egna riktlinjer får produktionsbolag och journalister inte tillgång till ljud från polisradion på grund av sekretess, de får inte sitta med i en polisbil under operativ verksamhet, de får inte följa med in i en lägenhet som är en privat sfär eller sätta på små mikrofoner på poliserna under operativt arbete. Det berättar Stockholmpolisens presschef Varg Gyllander till radioprogrammet.

Produktionsbolaget bakom Stockholmspolisen menar att det är på grund av dessa riktlinjer som vissa scener rekonstrueras i efterhand.

Södertäljepolisen: ”Det är verkligheten”

I Kanal 5:s TV-serie om Södertäljepolisen ställer poliserna inte upp som skådespelare för produktionsbolaget, menar Max Åkerwall, polisområdeschef i Södertälje.

– Det är verkligheten, ingenting av det som visas är redigerat utan det är skarpa händelser allting, säger han.

För att gå runt reglerna om att inte sätta på små mikrofoner på poliserna använder Södertäljepolisen istället riktade mikrofoner från avstånd och vissa händelser filmas inte alls.

Vill inte göra blåljusserie

Om alla ingripande inte filmas, ger inte det en bild av att det är lugnare i Södertälje än vad det egentligen är?

– Det har inte varit vår ambition att göra en blåljusserie utan att visa en bredd och komplexitet som visar mer av tjänstemannen, männen och kvinnorna och de olika situationer de ställs inför, när vi hjälper folk, ställer till rätta eller slussar vidare till sjukvård, psykiatrin eller nära och kära, säger Max Åkerwall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer