Foto: SVT/TT

Grannar överklagar bostadsbygge i Nykvarn: ”Kräver att detaljplanen upphävs”

Publicerad

Sex planerade bostadshus i Nykvarn har blivit ett ärende för domstolen. Boende intill de tilltänkta tomterna anser att karaktären i området hotas av kommunens bostadsplaner.

I mars i år fattade kommunfullmäktige i Nykvarn beslut om att bygga sex nya tvåvåningshus på Bruksgatan centralt i Nykvarn. Tanken är att husen ska rymma 30 nya bostäder. Men politikerna har nu stött på patrull.

Boende i området har överklagat de klubbade detaljplanerna till Mark- och miljödomstolen. De skriver bland annat ”Vi kan inte förstå hur man kan påstå att man lever upp till den ursprungliga bebyggelsens karaktärsdrag med den täthet som nu föreslås.” och ”Ingen som helst hänsyn har tagits till hur bebyggelsen längs gatan är utformad...”.

Vitt skilda uppfattningar

En uppfattning som går på tvärs med kommunens beskrivning i detaljplanen: ” Planens bestämmelser är utformade för att säkerställa en byggnadsutformning anpassad till Bruksgatans kulturhistoriska och miljömässiga värden.”

Slutligen slår grannarna i sin överklagan fast att de: ”kräver att detaljplanen upphävs...”.

Nu blir det alltså upp till Mark- och miljödomstolen att säga sitt i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.