Hör kammaråklagaren: ”Ska giftas bort med en man som för henne är i princip okänd” Foto: SVT/ur polisens förundersökning

Kvinna i Södertälje döms – försökte gifta bort sin dotter i hemlandet

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Södertälje döms till villkorlig dom och samhällstjänst för vilseledande till äktenskapsresa. Enligt åklagaren har kvinnan lurat med sin 18-åriga dotter till utlandet för att försöka gifta bort henne.

Det var under sommaren som resan till hemlandet gjordes. Dottern ska då ha trott att hon skulle åka med familjen på semester, men väl på plats fanns planer för hennes bröllop. Enligt tingsrätten ska dottern också ha blivit utsatt för både misshandel och hot.

18-åringen lyckas sedan, med hjälp av sin pojkvän i Sverige, komma tillbaka hem.

Flyr tillbaka till Sverige

– Den bevisning som finns är en omfattande skriftväxling mellan henne och pojkvännen i Sverige på hur flykten planeras. Hon får också hjälp av en advokat i utlandet för att planera och genomföra flykten som pågår i ett par dagar innan hon är tillbaka i Sverige igen, säger kammaråklagare Emma Olsson.

Mamman nekar till brott och överväger tillsammans med sin försvarsadvokat att överklaga domen.

I polisens förundersökning går det att läsa flera desperata meddelanden från dottern i utlandet. Se några av dem och hör åklagaren i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.