Foto: TT

Kvinnor i majoritet på styrelseutbildningarna – men männen behåller ledarplatserna

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av de som söker styrelseutbildningar i Stockholms län är kvinnor, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån. Trots det är bara var tredje styrelsemedlem bland börsbolag en kvinna.

Styrelseutbildningar är både kurser på enstaka dagar, inriktade på exempelvis ekonomi, ledarskap eller juridik, men också längre och mer fördjupade program om mentorskap och chefsutveckling. I Stockholm är 51 procent av de sökande kvinnor och i hela landet är det 48 procent.

– Det bevisar att det finns en stor kompetenspol som är redo att fiskas ur, och att gamla, unkna ursäkter om att det inte finns nog med kompetenta kvinnor borde slängas på sophögen för länge sedan, säger Tove Dahlgren, tillförordnad vd på stiftelsen Allbright.

Trots det är bara 33 procent av styrelseledamöterna i börsbolag kvinnor, det gäller både i Stockholm och i hela landet.

Tove Dahlgren, tf vd på stiftelsen AllBright.

– Vi ser att vi har en majoritet män på ledande positioner och de har helt enkelt har en tendens att välja in andra män.

Blandande grupper

Allbright arbetar med att plocka fram rapporter om jämställdheten i börsnoterade bolagsstyrelser. Syftet med rapporterna är att öka förståelsen för jämställdhet mellan könen och hur det påverkar ett företag.

– Det handlar om att vi vet att i blandade grupper är man bättre på att ta till vara på flera perspektiv, vi blir mer innovativa och kreativa i våra lösningar och blir i förlängningen också mer lönsamma. Mångfald och jämställdhet är en bra affärsstrategi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer