Av fyra ordförandeposter där det sitter en kvinna har Boel Godner (S) tre av stolarna. Foto: SVT

Tre år senare – Telges bolagsstyrelser domineras fortfarande av män

Publicerad

För tre år sedan sa Telge AB:s ordförande Boel Godner (S) att man skulle öka andelen kvinnor i styrelserna. Trots det har andelen bara ökat med två procentenheter.

För tre år sedan tog SVT upp frågan om kvinnliga ledamöter i Telges bolagstyrelser, då var 34 procent av ledamöterna kvinnor och i endast fyra av 16 bolag i Telgekoncernen var ordföranden en kvinna. Idag har siffran ökat till 36 procent kvinnliga ledamöter, men av de 13 bolag som finns idag är det bara fyra ordförandeposter där de sitter en kvinna och Boel Godner har tre av platserna.

– Det ingår i mitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande, men det är klart att vi har ännu fler bolag där det skulle kunna vara kvinnliga ordföranden och det borde vårt parti ta på större allvar. Vi ska kämpa för att få fler kvinnor på ledande poster, säger Boel Godner.

Så här sa hon 2015:

– Det är tråkigt att det blivit en ojämn könsfördelning. Vi måste motivera och kompetensutveckla inom våra partier och väcka intresse för dessa frågor.

”Vi har möjlighet att ändra efter valet”

För tre år sedan sa du samma sak, att ni ska kämpa för att få med fler kvinnor, men hur?

– Vi byter ju ut styrelserna när det blir en ny mandatperiod, det är val i höst och då finns möjlighet för oss att besätta posterna på ett annat sätt än vi gjort tidigare. Vi får göra ett val helt enkelt. Man får hitta kvinnor som vi tycker är duktiga, för det finns. Och sen får vi försöka övertyga dem om att det är viktigt att de tar på sig ledande positioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer