Robert Halef, vice ordförande i S:t Afrem berättar att kyrkan och fotbollslaget har många gemensamma medlemmar och att det kändes självklart att ställa upp nu. Foto: SVT

Kyrka hjälper skuldsatta Syrianska FC med 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

S:t Afremkyrkan lånar ut 200 000 kronor till skuldsatta fotbollsklubben Syrianska FC. Förhoppningen är att stoppa en eventuell tvångsnedflyttning till division två, vilket LT var först med att rapportera.

Bakgrunden till att Syrianska riskerar en degradering är att laget inte betalat avgifter till Svenska Fotbollsförbundet trots flera påminnelser. Klubben har även haft skatteskulder. I en intervju med LT säger Ghayat Moro, talesperson för Syrianska FC att de skulderna nu är betalda tack vare lånet från kyrkan.

S:t Afremkyrkans styrelse var enig när de fattade beslut om att låna ut 200 000 kronor till klubben.

Varför gör ni det?

– Vi har många gemensamma medlemmar och tycker det de gör våra barn i Södertälje är viktigt och därför är det viktigt att ställa upp när de behöver hjälp, säger Robert Halef, vice ordförande i St Afremkyrkan.

Var det ett lätt beslut att fatta?

– Det finns inga lätta beslut att fatta när det gäller ekonomi och medlemspengar, vi övervägde för- och nackdelar innan vi beslutade om att ge lånet.

”Inte fått kritik”

Vilka är nackdelarna?

– Självklart tänker man på deras existens och möjligheten att de ska kunna betala tillbaka. Men vi har tidigare lånat ut till dem och fått pengarna tillbaka så vi ansåg att vi kommer få tillbaka pengarna.

Många medlemmar skänker pengar till kyrkan för att de tänker att de ska gå till kyrkans verksamhet. Vad tror du de tycker om att  en del pengar nu hamnar i ett fotbollslag?

– Vi hjälper många olika organisationer, föreningar och nödhjälpta. Vi har inte fått någon sådan kritik. Vi hjälper en klubb som är nödställd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer