Kostnaderna för så kallade stafettsocionomer minskar i Södertälje. Foto: TT

Lägre kostnader för inhyrda socionomer

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för så kallade stafettsocionomer minskar i Södertälje. En förklaring är att flera insatser gjorts för att få socionomer att vilja stanna i verksamheten.

Det är hård konkurrens om utbildade socionomer. På många håll i landet blir lösningen därför att hyra in personal för att täcka upp akuta behov. Men Södertälje går mot den trenden. Kommunen har vidtagit flera åtgärder för att minska kostnaderna för de så kallade stafettsocionomerna.

– Vi har gjort många olika insatser för att både rekrytera och behålla personal. Vi har bland annat anställt administratörer som tar hand om sådant som man inte behöver vara socionom för att kunna hantera, säger Annika Rådström, resultatområdeschef på Barn och ungdom.

Stora kostnader för Stockholm

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att kostnaderna för inhyrda socionomer ökar totalt sett i Sverige. I Stockholms län sticker bland annat Stockholm stads nota ut. Den ökade med drygt 600 procent mellan 2013 och 2015. Men Södertälje däremot minskade sina kostnader med 26 procent under samma period, från 2 700 000 kronor år 2013 till 2 miljoner år 2015. Även Solna stad har minskat kostnaderna för inhyrda socionomer med 41 procent.

Grundlig introduktion

Förutom de nya administratörstjänsterna som ska underlätta arbetet för socionomerna har Barn och ungdomsenheten i Södertälje även börjat erbjuda personal att jobba hemifrån samt förbättrat introduktionen för nyanställd personal. Vid ett antal tillfällen träffas de nyanställda för att få information och stöd i arbetet.

– En av alla saker vi gör är en övning som Lagen om vård av unga (LVU). Där diskuterar vi ett rättsfall som handlar om en 8 månaders gammal pojke och hanteringen av det. Vår förhoppning är att introduktionen ska göra att man vill stanna kvar och jobba här längre, att man ska veta var man ska gå om något uppstår och känna sig som en del av arbetsplatsen, säger Stina Hermansson, verksamhetsutvecklare på Barn och ungdom.

Kan minska i år igen

I år ser hyrkostnaderna ut att minska ytterligare i Södertälje. Fram till och med sista juni i år kostade stafettsocionomerna 200 000 för hela kommunen.

På Barn och ungdom jobbar idag fyra inhyrda socionomer. Enheten har vakanta tjänster som de försöker fylla. SVT Nyheter Södertälje har tidigare rapporterat om att det saknas personal inom socialtjänsten och att det är svårt att rekrytera.

– Vi ligger långt ut på pendellinjen så det är ibland svårt. Vi har klarat det uppdrag vi har med den personal som vi just nu har, men naturligtvis vill vi i längden ha fullt på alla tjänster. Det är vårt mål, säger Annika Rådström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.