En patient fick tolv gånger maxdosen utskriven. Foto: TT

Apotek larmade: Läkare skrev ut stora mängder narkotiska läkemedel

Publicerad

En läkare har anmälts av ett apotek i Södertälje till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att ha skrivit ut stora mängder av narkotiska läkemedel. Han kritiseras nu för bristande försiktighet.

Det var när apoteket noterade en ”avvikande förskrivning” av narkotiska läkemedel som en anmälan av läkaren gjordes. Läkemedlen som skrevs ut var Stilnoct, Imovane och Zolpidem, sömnmedel med risk för beroende. Läkare uppmanas därför till försiktighet vid förskrivning av dessa.

En av patienterna var ordinerad en tablett om dagen, vilket också är maxdosen, men fick utskrivet 500 tabletter under två månader i somras. Det gjorde att patienten kunde hämta ut motsvarande tolv tabletter dagligen.

Ville bunkra upp

En av läkarens förklaringar till mängden utskrivna tabletter var att två av hans patienter reser utomlands under fyra månader varje år. De brukar därför be om dubbel förskrivning flera gånger under samma månad för att ha ett förråd inför semestern.

Även läkarens journalföring kritiseras och visar omfattande brister i både utförande och innehåll enligt IVO. Det saknas uppgifter om undersökningar, utredningar och diagnoser. Inte någon av de granskade journalerna uppfyller de krav som ställs på journalföring enligt patientdatalagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer