Se hur apoteket kontrollerar narkotikauttag och hur de gör när de misstänker att läkarna skrivit ut för mycket. Apotekschefen Alena Jawhar Hanna förklarar. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Dålig kontroll bakom överförskrivning av narkotiska läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna mot läkare som skriver ut för mycket narkotiska läkemedel ökar, visar siffror från Inspektionen för vård och omsorg. Trots det har apoteken svårt att anmäla enskilda läkare, visar en granskning som SVT Nyheter Sörmland har gjort.

– Flera läkare skriver ut recept utan att kolla vad kollegor skriver ut, säger Alena Jawhar Hanna, apotekschef i Eskilstuna.

Anmälningarna till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som rör överförskrivningar av narkotiska läkemedel har ökat de senaste åren. Det handlar bland annat om värktabletter och lugnande mediciner.

Kan inte anmäla anonymt

SVT har tittat närmare på ett 30-tal anmälningar, som rör överförskrivning. Det är ofta apotekspersonal som anmäler om de misstänker att en läkare skrivit ut för mycket narkotika. Apotekspersonal har en skyldighet att anmäla sådana här fall och trots att personalen uppmanas att göra det är ett problem att det ofta är svårt att peka ut enskilda läkare. Det uppger de fem stora apotekskedjor som SVT pratat med.

Särskilt känsligt kan det vara på mindre orter, då det inte går att anmäla anonymt om IVO ska kunna återkoppla till apoteken.

– Vi märker en ökad förskrivning av narkotiska läkemedel senaste tiden. Det som är problemet är att det är flera läkare som skriver ut samma recept utan att kolla vad kollegor skriver ut, säger Alena Jawhar Hanna, apotekschef för två apotek i Eskilstuna.

Vill se noggrannare uppföljningar

Sekretessen kan ställa till det, då läkare ofta saknar tillgång till information om vad andra läkare skrivit ut för läkemedel till en patient. Detsamma gäller apoteken, som ofta bara har koll på den senaste förskrivningen. Det finns planer på en nationell läkemedelslista, så att patienten, vården och apoteken ska kunna se vilka läkemedel som skrivits ut.

På ett apotek i Eskilstuna önskar man att läkare ska göra noggrannare uppföljningar av patienters tidigare journaler och bedömningar av vilka mediciner patienterna ska ta. Man önskar också att IVO blir bättre på att agera. Alena Jawhar Hanna säger nämligen att hennes personal inte anmäler överförskrivningar särskilt ofta.

– Vi har inte sett en tydlig respons från IVO att det sker någon förändring. Det är sådana extrema fall där en kund har jättemånga recept av många narkotiskapreparat i stora mängder, säger Alena Jawhar Hanna.

En åtgärd som hon gärna ser att fler vårdenheter i landet vidtar är att införa klinisk farmaci. Det innebär att apotekare hjälper till med att granska medicinlistor och på så sätt bidra med sin kompetens när läkare ska skriva ut läkemedel till patienter.

Återkopplar till apoteken

IVO jobbar med att återkoppla till apoteken när en anmälan till exempel har lett till att en läkare inte längre får skriva ut narkotiska läkemedel.

– Apoteken behöver själva se över på vilket sätt de hanterar de här frågorna och gå ut till personalen och informera om vilka nivåer som de anser att man ska anmäla på. Då tror jag att man tryggar upp personalen, säger Petra Carlbaum, processutvecklare på IVO.

Apoteken efterfrågar någon slags anonym anmälan, skulle det gå att införa?

– Så som bestämmelserna ser ut i patientsäkerhetslagen är det apotekspersonalen som expedierar läkemedel som har en skyldighet att anmäla. I dag kan man inte lagenligt komma in med anonyma anmälningar, så det får man titta på lite högre upp i så fall.

Under 2017 hanterade myndigheten totalt 713 ärenden som handlade om hälso- och sjukvårdspersonal, varav majoriteten handlade om överförskrivning av narkotika. Av dessa fick 281 stycken kritik eller anmäldes vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Nämnden har till uppgift att besluta om sjukvårdspersonal ska få prövotid, indragen förskrivningsrätt eller i värsta fall bli av med legitimationen.

Antal anmälningar av hälso- och sjukvårdspersonal som rör överförskrivning

2018: 185 st

2017: 196 st

2016: 148 st

2015: 109 st

2014: 88 st

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.