En läkare i södra Sverige skrev ut lugnande mediciner till patienter, trots att han inte fick göra det. Han har anmälts flera gånger av apotek till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: SVT

Läkare: ”Jag tyckte synd om mina gamla sockerpatienter”

Publicerad

En läkare i södra Sverige skrev ut narkotikaklassade läkemedel flera gånger, trots att han inte längre hade rätt att göra det.

– Jag ångrar ingenting, säger han.

Allt fler läkare som skriver ut för mycket narkotiska läkemedel anmäls till Inspektionen för vård och omsorg. SVT Sörmland har granskat ett 30-tal anmälningar som rör överförskrivningar.

Det kan finnas olika orsaker till varför en läkare skriver ut för mycket narkotika, enligt IVO. Ibland kan det handla om att patienten går till olika läkare för att få ut olika recept på samma preparat, men det finns även läkare som systematiskt skriver ut för mycket läkemedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.