Södertälje sjukhus. Foto: TT.

Läkare missade blodproppar i lungorna – kritiseras av IVO

Uppdaterad
Publicerad

En läkare på Södertälje sjukhus kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att ha gjort en otillräcklig utredning.

Patienten kom in till akuten på Södertälje sjukhus med andningsbesvär i december 2016. Efter en undersökning misstänkte läkaren hjärtsvikt, proppar i lungorna misstänktes inte. Patienten skickades till senare utredning på medicinkliniken samt lungröntgen.

Ett par dagar senare var patienten återigen hos läkare som konstaterade en blodpropp i benet. Patienten fick då en ultraljudsundersökning, men i väntan på lungröntgen fick hon hjärtstillestånd. Därefter vårdades hon på intensiven och det konstaterades att hon hade proppar i lungorna.

Lungemboli är svårdiagnostiserat men IVO anser att det skulle ha utretts av läkaren redan vid första besöket på akuten eftersom symptomen pekade i den riktningen, och läkaren får därför kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.