Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oron är blandad bland Södertäljes lärare. Foto: Maja Flygt/SVT

Lärare oroliga för framtiden enligt ny rapport

Publicerad

En ny rapport från fackförbundet Sveriges Lärare menar att 94 procent av lärarna i Sverige känner oro för nedskärningar. När det hölls en kompetensdag för Södertäljes lärare inför skolstarten, passade SVT på att fråga vad de tror om framtiden.

– Vi måste redan tänka på varje öre när vi köper in material, säger grundskoleläraren Rima Mardini.

SVT besökte Södertälje stadshus under en dag fylld av föreläsningar. Kommunens lärare samlades för att delta i en kompetensdag inför skolstarten samtidigt som fackförbundet Sveriges Lärare släpper en ny rapport om lärares oro om framtiden. Flera är oroliga, andra är inte förvånade över vad rapporten säger och några är inte oroliga alls. Såhär säger Södertäljes utbildningsdirektör Ingela Hamlin:

– Jag har förståelse för oron men jag tycker att den kan stillas. Vi har ännu inte fått budgetramen för 2024 och inte drabbats av några effektiviseringar hittills. Så jag känner mig lugn och och hoppas att lärarna också kan göra det.

Hör några av Södertäljes lärare berätta om sina känslor inför framtiden.

Rapporten från Sveriges Lärare: ”Döden för svenska skolan”

Enligt beräkningar från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) kommer kommuner och regioner att få ett underskott på 24 miljarder kronor under 2024, står det i rapporten från fackförbunder Sveriges Lärare. Enligt SKR beror det på inflation, prisökningar och pensionsavsättningar.

Av de svarande till enkäten, som rapporten till största del bygger på, har majoriteten av lärarna svarat att de ekonomiska resurserna i deras kommun inte är tillräcklig för att de ska möta utbildningens mål. 64 procent av rektorerna i grundskolan svarade att de under 2023 kommer tvingas att genomföra besparingar som kommer påverka elevernas möjlighet att nå målen för utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.