Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lärarna Agnes Meiczingerné och Tomas Pettersson på Risebergaskolan i Malmö är oroliga för hur det ska gå vid aktiviteter som kräver extra personal. Ett exempel är simundervisningen. Foto: Anna Palmgren/SVT

Lärarlarmet: Färre elever kommer nå målen efter nedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

När skolorna startar igen efter sommaren är det, på flera håll i landet, med färre vuxna på plats i lektionssalarna. Skolorna har tvingats till nedskärningar på grund av inflationen – och nu larmar lärarna om hur det här kan sluta.

– Jag är lite orolig för några elever, säger Tomas Pettersson, lärare på Risebergaskolan i Malmö.

Inflationen har slagit hårt mot svenska skolan. Skolan fick inget tillskott i regeringens vårbudget – trots larmrapporter om att skolorna kunde tvingas till nedskärningar. När skolorna nu startar är nedskärningarna ett faktum i flera kommuner.

Färre elevassistenter

Fackförbundet Sveriges Lärare har gjort en enkätundersökning där oron bland lärarna blir tydlig. Det handlar om att färre kommer klara kunskapsmålen, mindre stöd till eleverna och ökad stress bland personalen. Majoriteten av dem som svarat uppger att nedskärningar kommer att ske i någon mån på deras skolor. På flera håll innebär det en minskning av stödpersonal så som elevassistenter.

Resultatet blir större klasser och framåt kan läget leda till fler sjukskrivningar bland personalen, enligt undersökningen. 

Med färre vuxna i skolan blir det svårt att genomföra större projekt, menar Agnes Meiczingerné och Tomas Pettersson på Risebergaskolan i Malmö. Bland annat oroar de sig för hur det ska gå med simundervisningen där det behövs mycket personal.

Skolministern: Ska satsa på skolan

Skolminister Lotta Edholm (L) medger att landets skolor nu står inför en tuff situation som bland annat riskerar att drabba elever som behöver anpassningar. I de pågående förhandlingarna om höstbudgeten mellan partierna i regeringsunderlaget menar hon att Liberalernas inställning är tydlig.

– Liberalerna kommer naturligtvis prioritera skolan i de förhandlingarna före till exempel stora skattesänkningar, säger Lotta Edholm (L).

I klippet berättar lärarna om sin oro inför nedskärningarna.

Så här gjordes undersökningen

Fackförbundet Sveriges lärare ställde i maj 2023 frågor till ett urval med drygt 6 100 förskole-, grundskole- och gymnasielärare från förbundets medlemspanel.

2 620 personer fullföljde enkäten, 45 procent av de tillfrågade, som kunde nås. Resultatet kan inte generaliseras till att gälla hela Sveriges lärarkår.

Källa: Sveriges Lärare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.