Foto: TT

Ledamot lämnar SD i Södertälje: ”Diktatoriskt”

Publicerad

Det är inte bara på nationell nivå som Sverigedemokraterna tampas med interna strider. Även lokalt finns splittring. Nu väljer Lennart Johansson, kommunfullmäktigeledamot i Södertälje, att lämna partiet.

I ett öppet brev kallar Lennart Johansson, Sverigedemokraterna i Södertäljes ledning, för både diktatorisk och inkompetent.

– Det handlar om sakfrågorna. Vi har ju fått ramar från Sverigedemokraterna, men vi kommer inte fram till de beslut vi egentligen ska verka efter, säger han.

Han är bland annat kritisk till att gruppledaren Tommy Blomqvist själv sitter på många stolar i kommunala nämnder och bolagsstyrelser. Och han menar att ledningen inte släpper fram kompetenta partimedlemmar.

”Tar inte notis”

”I dagsläget har Blomqvist i vart fall tio platser i nämnder och bolagsstyrelser. Det ligger i sakens natur att det inte är möjligt att sköta så många uppdrag på ett tillfredsställande sätt. Han är dessutom gruppledare i kommunfullmäktige”, skriver Johansson i det öppna brevet.

Varför ett öppet brev?

– Tommy Blomqvist och styrelsen där tar inte notis om det vi vill.

Kritik mot kritikern

Tommy Blomqvist kunde inte ställa upp på en intervju i dag. Men vi får träffa Tommy Hansson, vice gruppledare, som känner inte igen bilden av ett toppstyrt SD i Södertälje.

– Alla beslut har tagits i demokratisk ordning, säger han.

Men nu ser en ju ändå ett avhopp, tyder det inte på att något inte fungerar?

– Lennart Johansson har varit med i partiet i mindre ett år, och det som inte fungerar är att han själv inte inser att man inte kan komma in som helt ny och förvänta sig att få toppositioner.

Sitter kvar

Lennart Johansson lämnar partiet men blir kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

– Jag kommer att sitta kvar och ha de åsikter som man ska ha egentligen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer