Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Layal Nehme: ”Jag blev chockad” Foto: SVT/TT

Libanesisk artist stoppad på Arlanda – skulle uppträda på gala i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Till jul planerar biståndsorganisationen ”A demand for action” att hålla en gala i Södertälje för att samla in pengar till bland annat hemlösa barn i Libanon. Men nu är galans huvudartist fast på Arlanda på grund av de rådande inreseförbuden.

Biståndsorganisationen med grundaren Nuri Kino i spetsen har länge arbetat med att samla in pengar och stötta utsatta i Mellanöstern. Den tredje december var det planerat att den Libanesiska sångaren Layal Nehme skulle vara med och uppträda, hur det blir nu är ännu osäkert.

– Vi har förberett oss för det här i två månader, jag har ställt in andra saker och åker hit gratis för att vara med i det här fina initiativet, säger Layal Nehme när SVT ringer upp henne från Arlanda.

Hon ifrågasätter hur hon från början kunde få ett visum för att åka till Sverige för att senare inte släppas in väl framme på Arlanda.

– Nu har jag ingen aning vad jag ska göra, jag hoppas de ändrar beslutet, säger hon.

Gränspolisen avgör

SVT Har varit i kontakt med den svenska ambassaden i Beirut som meddelar att de prövar ärenden för visum men att det sedan är upp till gränspolisen i Sverige att avgöra om någon är undantagen inreseförbudet. De skriver att de också delar ut information om inreseförbudet i samband med visumansökningar:

”Sveriges ambassad i Beirut har två informationsblad gällande Sveriges inreseförbudet. Det första ges vid ansökningstillfället, det andra när man erhåller sin visering.”

Layal Nehme skickades senare tillbaka från Sverige till Libanon.

Hör Layal Nehme i videon: ”Väck mig, jag är i en mardröm”.

I slutet av oktober förlängdes inreseförbuden till Sverige.

Inreseförbudet för resande till Sverige från länder utanför EU/EES förlängs till och med den 31 januari nästa år. Förbudet bygger på en rekommendation från EU:s ministerråd, som gäller på obestämd tid.

Utländska medborgare som reser till Sverige från ett land utanför EU/EES måste omfattas av något undantag från inreseförbudet samt visa upp ett negativt covid-19-test, eller undantas från testkravet.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer