Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Metin Hawsho (L) har sett över rutinerna kring tillsättning av uppdrag för partiets räkning. Han och partiet vill inte riskera att förknippas med narkotikabrott och gängkriminalitet. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Knarkbrottsling i Liberalerna gör partiet försiktigare: ”Vi vill inte förknippas med det här”

Uppdaterad
Publicerad

Numera gör Liberalerna i Södertälje mer noggranna bakgrundskontroller på de som får förtroendeuppdrag. Detta då en man i 25-årsåldern, som strax innan sitt uppdrag inom Liberalerna, blev dömd för narkotikabrott. Detta kom fram efter att samma person nu på nytt blivit åtalad.

Liberalerna kommer inte be att få se utdrag ur brottsregistret. Däremot kommer de att göra mer noggranna intervjuer och referenskontroller framöver.

– Jag tror det här gör att alla partier kommer försöka vara mer medvetna om vilka medlemmarna är och vad de gör för partiet, så att man inte hamnar i sådana här situationer. Vi kommer vara försiktigare med att dela ut uppdrag, säger liberaleras gruppledare Metin Hawsho.

Förtroendekris för L?

Hawsho tror dock inte att det här kommer påverka partiets förtroende då den åtalade 25-åringen bara var aktiv i ungefär ett år innan han uteslöts från partiet och fråntogs sitt uppdrag.  Mannen var också verksam i en ungdomsförening som inte gått att nå för en kommentar.

– Däremot är det så klart tråkigt att det här har hänt. Vi vill inte förknippas med sånt här. Vår uppgift är ju att istället förebygga brottslighet. Människor som engagerar sig ska vilja påverka samhället till det bättre., säger Metin Hawsho (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.