Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videoklipp från en av de beslagtagna telefonerna och lägenheten där en del av verksamheten ägt rum. Foto: Från polisens förundersökning/SVT Grafik

Var ansikte utåt mot våldet i Södertälje – åtalas med gängkriminella i narkotikahärva

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleds rättegången där tolv personer åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Flera av personerna pekas ut som tongivande inom gängmiljön i Södertälje. Bland de åtalade finns också en man i 25-årsåldern som både varit verksam för en ungdomsförening och politiskt aktiv i kommunen.

Det är en omfattande utredning om ligger bakom åtalet och bland beviset finns bland annat en hel del spaningsmaterial från polisen och beslagtagna mobiltelefoner med videoklipp, se några av dem i videon ovan.

Vid husrannsakan på en adress i centrala Södertälje hittades bland annat narkotika, vågar, plastfickor, sedelräknare och en industripress. I förundersökning beskriver Polisen att det handlar om kända gärningsmän och en ”narkotikaverksamhet som bedrivs under affärsmässiga former inom en tydlig nätverkskontext.”

Tog offentlig ställning mot våldet

Flera av de åtalade är personer som pekats ut som tongivande inom den kriminella grupperingen i Ronna i Södertälje. I åtalet sticker en man i 25-årsåldern ut. Han har vid flera tillfällen offentligt tagit ställning mot gängvåldet i Södertälje och dessutom varit ordförande för en förening med syfte att ge ungdomar i Södertälje en ljusare framtid. Föreningen har bland annat tilldelats cirka 100 000 kronor av Södertälje kommun för sitt arbete. Mannen har även varit politisk aktiv i Liberalerna, men han har nu uteslutits från partiet.

Alla åtalade nekar till brott. Förhandlingen väntas pågå under 15 dagar.

Hör bland annat chefen för kultur- och fritid i Södertälje kommun om föreningsbidragen och åtalet i videon ovan.

Det här är männen som åtalas

Sammanlagt är det tolv män som åtalas. Elva av dem bor i Södertälje och en bor i norra Stockholm.

Tio av de åtalade är, enligt åklagaren, en del av det organiserade nätverk som bedriver narkotikahandel i Södertälje. Det handlar om den gruppering som ibland kallats för Ronnafalangen. De beskrivs ha olika positioner inom gänget; ledande positioner som ger uppgifter samt ungdomar som utför bland annat försäljningen.

Mannen i 25-årsåldern är åtalad för att ha hjälpt nätverket att hyra en lägenhet i andra hand där narkotikan har hanterats.

Mannen i norra Stockholm åtalats för att ingå i den organisation som Södertäljegruppen köper sin narkotika ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.