Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför klarar sig föräldrar bättre? Se tre frågor med en av forskarna bakom studien. Foto: Maja Flygt/SVT

Tre frågor om: Därför har föräldrar till små barn lägre risk att dö i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till små barn löper lägre risk att dö, det visar en ny svensk studie från Stockholms universitet. Forskarna visar bland annat på sambandet mellan barnens ålder och föräldrarnas dödlighetsrisk.

Föräldrar med yngre barn har en överlevnadsfördel jämfört med föräldrar, i samma ålder, med äldre barn. Framförallt är det de yttre dödsorsakerna, såsom olyckor och självmord som är lägre hos föräldrar till yngre barn.

En förklaring kan vara ett minskat riskbeteende.

– Man kör inte snabba bilar och klättrar i berg på samma sätt när man är förälder, säger Eleonora Mussino, en av forskarna bakom studien.

Att föräldrar har överlevnadsfördelar jämfört med de som inte har barn var känt sedan tidigare. Det kan bland annat handla om att det ofta är friska personer som kan få barn eller att de med allvarliga sjukdomar, till exempel cancer, väljer att vänta ut sin behandling innan de skaffar barn. Det forskarna nu kan se är att risken att dö stiger i samband med att barnen blir äldre.

Pappor och mammor påverkas positivt

Forskarna kan se att båda föräldrarna påverkas positivt när barnen är små. Enligt Eleonora Mussino kan det vara kopplat till den svenska familjepolitiken, att även pappor tar ut föräldraledighet. Nu planeras fler jämförelsestudier för att säkerställa terorin.

Hur kan det vara lägre risk att dö trots småbarnstress och sömnbrist? Se videon för tre frågor till forskaren.

Fakta om studien

I analysen ingick uppgifter om cirka 4,5 miljoner svenskfödda individer mellan 26 och 50 år och som var bosatta i Sverige mellan januari 1991 och december 2012 och som hade mellan noll och tre barn.

Risken att dö var lägst för de personer som hade barn under ett år. Risken ökade linjärt upp till att barnen var i 20-årsåldern, vilket var så länge föräldrarna följdes.

Den lägre risken är som störst för dödsfall orsakade genom olyckor eller självmord och mindre när det kommer till exempelvis tumör- eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Dödsfall orsakade av externa orsaker som en olycka var allra lägst för mammor till nyfödda. Risken för självmord var väldigt låg för mammor med barn under fem år men risken ökar i takt med det yngsta barnets ålder.

Källa: ”How does the age of the youngest child affect parental survival?”, Genus.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.