Bilderna visar hur företaget torkat fisk på elementen. Fisk- och kötthandlaren har tidigare fått flera anmärkningar av miljöinspektionen. Foto: Södertälje kommunVisa alla (3)
Visa alla (3)

Livsmedelshandlare torkade fisk på element

Uppdaterad
Publicerad

Den fisk- och kötthandlare vars butik tidigare påträffats med flera ton ruttet kött, fick nyligen återbesök av miljökontoret som då gjorde en ny upptäckt: Mängder med torkad fisk hittades på väggar, smutsiga utrymmen och på ett element.

Det var den 10 april som miljökontoret gjorde ett kontrollbesök hos kött- och fiskhandlaren i Södertälje. Så här står det i rapporten:

”I ett utrymme i lokalen som inte är anpassat för att hantera oförpackade livsmedel torkades stora mängder fisk. Fiskarna låg på smutsiga ytor, var upphängda på väggarna samt på andra ytor som inte är anpassade för denna typ av produktion. I en annan del av lokalen sågs en fisk torkas på ett element.”

– Man har sett en hel del i sina dar. Men vid det här tillfället blev jag förvånad: vad händer här? Det var en märklig känsla när jag klev in i det där rummet, säger miljöinspektör Mathias Blomqvist.

Enligt miljökontoret har mannen inte upprättat några rutiner eller gjort någon faroanalys gällande torkningsprocessen. Handlaren har inte heller anmält att han ändrat sin verksamhet och börjat med torkning av fisk.

Miljökontorets inspektör bedömer att mannen inte medvetet försökt kringgå lagar och regler utan att det handlar om ren okunskap om livsmedelshantering:

– Verksamheten är seriös, däremot är det stora kunskapsbrister där handlaren inte vet vilka krav som ställs när man driver ett livsmedelsföretag, säger han.

Miljöinspektionen upptäckte att handlaren torkade fisk på elementet i lokalen. Foto: Södertälje kommun

Har fått anmärkningar tidigare

Efter inspektionen beslutar miljönämnden att förbjuda företaget att torka fisk i lokalen och att mannen ska göra sig av med all torkad fisk.

Fisk- och kötthandlaren har tidigare fått anmärkningar när miljökontoret varit på besök. I december ertappades handlaren med fyra ton ruttet kött i sin butik. Han har även saknat salmonellaintyg och giltiga dokument om spårbarhet och ursprung, som krävs enligt livsmedelslagen.

Foto: Södertälje kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer