Magnus ”Mankan” Nilsson får 2019 års Sankta Ragnhildsmedalj. Foto: TT

Magnus ”Mankan” Nilsson får årets Sankta Ragnhildsmedalj

Publicerad

Sankta Ragnhildsmedaljen 2019 går till kulturprofilen Magnus ”Mankan” Nilsson.

Sankta Ragnhildsmedaljen är tänkt att belöna personer som har gjort och gör stora insatser för Södertälje och kommunens medborgare. 2019 års utnämning går till Magnus ”Mankan” Nilsson; författare, regissör, dramatiker och skådespelare.

I motiveringen står det bland annat att ”I pristagarens manus och genom olika framföranden skapar han nya insikter och känslor hos mottagaren, genom val av motiv men också genom formen. I flera fall har innehåll, inspiration och utgångspunkt kommit från Södertälje och inte minst från Mörkö. Han har även spelat en stor roll i utvecklingen av kulturlivet i Södertälje”.

Han är mest känd som dramatiker med filmmanus som ”Knäckebröd med hovmästarsås” och guldbaggenominerade ”Min tjocke far”, som utspelar sig på Mörkö i Södertälje där han själv är uppväxt.

Årets medalj delas ut av kommunfullmäktige i samband med firandet av Sveriges nationaldag på Torekällberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.