Hör Lillemor Lagergrens akryltips

”Underbart att släppa kontrollen”

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljebon Lillemor Lagergren ställer ut sin akrylkonst i helgen tillsammans med nio andra konstnärer. Akryl är en trend som fått stor spridning på nätet.

– Det är nånting som kommit fram i och med att jag har experimenterat, och så har det börjat rinna, så har jag tagit det ett steg längre, säger Lillemor Lagergren.

”Befriande sätt att måla på”

Under veckan har Lillemor hållit i en workshop på galleri Zebra i Södertälje. Där har hon lärt deltagarna hur man målar med flytande akryl och det är verken som skapats i veckan som nu ställs ut.

– För mig är det underbara att släppa kontrollen och låta färgerna jobba. Så följer jag färgerna istället för att jag försöker styra hur det ska bli. Så det är ett väldigt befriande sätt att måla på.

Hur skulle du säga att tekniken har utvecklats sen du började?

– Det blir bara mer och mer experientellt. Jag såg ingenting på nätet när jag råkade hamna i det här men nu finns det väldigt mycket.

Fluid painting och Dirty pour

Att måla med flytande akryl har blivit lite av en trend. Tekniken kallas ibland fluid painting och dirty pour. Det går ut på att hälla ut färg på en målarduk som man sedan tippar och vinklar för att skapa olika mönster.

Det som skiljer akryl från vissa andra färger är att den torkar snabbt och att den kan blandas med vatten eller till exempel silikon för att ändra karaktär.

– Jag använder silikon för att få fram celler. Rör jag mycket i färgen så får jag små celler. Har jag bara rört lite grann i färgen får jag stora celler, säger Gunilla Ericsson som är en av helgens utställare.

Utställningen pågår lördag 10/3 och söndag 11/3, klockan 12.00-15.00 på galleri Zebra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.