Mamma i Södertälje låste in sin son – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna döms till fängelse i ett år för att ha låst in sin sjuåriga son i ett litet rum i en bostad i Södertälje. Kvinnans man är sedan tidigare dömd för att ha stängt in pojken i rummet vid flera tillfällen.

I juni 2016 kontaktar mamman polisen och berättar att hennes nya man varit våldsam och låst in hennes son i deras gästrum. Mannen dömdes, efter skärpt straff i Svea hovrätt, till fängelse i ett år och åtta månader för olaga frihetsberövande. Nu döms även mamman till fängelse i ett år och skadestånd på 60 000 kronor.

Stängdes in utan dörrhandtag

Mamman har berättat att hennes man bestraffade sonen genom att låsa in honom i deras gästrum. Eftersom dörren saknade lås plockade han bort dörrhantaget på insidan när han stängde in pojken.

Från början ska det funnits  leksaker och böcker i rummet, men så småningom eskalerade straffet. Mamman berättar att rummet  tömdes på leksaker och att pojken inte längre fick komma ut för att gå på toaletten när han bestraffades, han fick uträtta sina behov i en potta på rummet.

Bevakade familjen med kameror

Mannen bevakade mamman och sonen i bostaden med kameror och telefonsamtal. Enligt mamman kunde han på så vis få reda på om hon släppte ut sonen från rummet. Kameraövervakningen har används som bevismaterial i tingsrätten.

Mamman nekar till brott och menar att hon varit i nödsituation. Hon säger att inlåsningen av sonen har varit på den nya mannens uppmaningar, men i filmsekvenser som har visats i tingsrätten låser mamman in pojken utan något samtal från mannen. Mamman ska även ha haft ett hotfullt språk mot sonen.

Tingrätten kallar det för ett systematiskt och upprepande frihetsberövande som skett under en längre period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.