Nu åtalas en man som inte använt höger körfält mellan Salem och Södertälje. Arkivbild. Foto: SVT

Man åtalas för mittfilskörning – använde inte höger körfält

Uppdaterad
Publicerad

På sträckan mellan Södertälje och Salem har polisen sett att det är extra vanligt med mittfilskörning. Nu åtalas en man misstänkt för att inte ha använt höger körfält på motorvägen.

Polisen skriver i förundersökningen att de körde efter mannen i 2-3 minuter när han åker i mittfilen, trots att det varit lugnt på vägarna och ledigt i högerfilen. Mannen ska ha kört i 70 km/h på motorvägen som tillåter 100km/h.

– Han ligger i vänsterfilen och kör långsamt och då kan det uppstå trafikfarliga situationer, säger kammaråklagare Håkan Andersson.

Tas upp i tingsrätten

Polisen skriver då en ordningsbot men mannen förnekar brottsmisstanken och godtar inte boten, därför ska fallet nu tas upp i Södertälje tingsrätt.

Hur vanligt är det att detta leder till åtal?

– Det är ovanligt, annars brukar det gå under vanliga rutiner med strafföreläggande, men det här är en del av snabbare lagföringsprojektet som gör att det kan gå till huvudförhandling snabbt, säger Håkan Andersson.

Mannen åtalas nu för att ha brutit mot trafikförordningen. Åklagarens påföljdsförslag är penningböter på 500 kronor.

Video: Polisen vill få slut på mittfilskörningen

Södertäljepolisen har haft en förhöjd närvaro på motorvägen mellan Södertälje och Salem. Så här säger Polisen om mittfilskörningen när SVT rapporterade om problemet i januari:

Mittfilskörning: Enligt Trafikförordningen ska alla motorfordon köra i höger körfält om hastigheten är över 70 kilometer i timmen.  Undantagen är exempelvis omkörning, i köer eller om vägskyltar visar något annat. Bötesbeloppet för att köra i fel fil är 500 kronor.

Köra för nära: Avståndet till fordonet framför ska anpassas så att det inte finns risk för en olycka om det saktar in eller stannar. En enkel tumregel är “tresekundersregeln”, det vill säga att alltid ha minst tre sekunders avstånd till fordonet framför. Straffet för att köra för nära är böter på 2 000 kronor och risk för indraget körkort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.