I januari 2021 bötfällde polisen mittfilskörare mellan Södertälje och Salem. Hör polisen berätta mer i videon: ”Vi vill att folk ska göra rätt”. Foto: Anton Schmidt/SVT

Vill få slut på mittfilskörningen mellan Södertälje och Salem – höjd polisnärvaro

Uppdaterad
Publicerad

I januari delades böter ut till bilister som mittfilskör och som kör för nära fordonet framför. På sträckan mellan Södertälje och Salem är mittfilskörning extra vanligt. Enligt polisen Mikael Alfredsson beror det bland annat på mängden trafik, bekvämlighet och okunskap. 

Södertäljepolisen hade i mitten av januari en förhöjd närvaro på motorvägen mellan Södertälje och Salem och fokus var så kallat beteendebrott.

– Vi är inte ute för att bötfälla folk, utan vi vill att folk ska göra rätt och få ett tryggt och säkert trafikflöde, säger kommunpolis Mikael Alfredsson.

Många förbättringsområden

Ni har ju jobbat med detta i några år nu, märker ni någon bättring?

– Vi ser väl en viss förbättring, men fortfarande finns det många utvecklingsområden hos våra trafikanter.

Spela videon ovan för att höra vad Södertäljebor tycker om mittfilskörandet: ”Jättedåligt”.

Det här gäller:

Mittfilskörning: Enligt Trafikförordningen ska alla motorfordon köra i höger körfält om hastigheten är över 70 kilometer i timmen.  Undantagen är exempelvis omkörning, i köer eller om vägskyltar visar något annat. Bötesbeloppet för att köra i fel fil är 500 kronor.

Köra för nära: Avståndet till fordonet framför ska anpassas så att det inte finns risk för en olycka om det saktar in eller stannar. En enkel tumregel är “tresekundersregeln”, det vill säga att alltid ha minst tre sekunders avstånd till fordonet framför. Straffet för att köra för nära är böter på 2 000 kronor och risk för indraget körkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.