''När barnen får välja själva så blir det ofta något spännande och rysligt'' säger Stella Flodström som jobbar på Södertälje bibliotek. Foto: Matilda Ringqvist/SVT

Fler ville läsa på lovet – skräck och rysare lockade mest

Publicerad

När coronaviruset slog till i våras upplevde Södertälje bibliotek färre besök och därmed färre utlåningar. Men nu under läslovet har det gått bättre. På biblioteket har de sett en ökning på 30 procent av antal utlåningar.

Veckan innan läslovet var antalet utlåningar på biblioteket ungefär 1700. Men under lovet, som regeringen tidigare lanserat som läslov, ökade utlånen med cirka 500 lån.

Hårdare restriktioner

De nya skärpta restriktionerna för att minska smittspridningen av coronaviruset drabbar bland annat biblioteken. I Södertälje innebär det att biblioteket minskar antalet sittplatser. De uppmuntrar även till kortare besök.

Hör mer om läslovet på biblioteket i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.