Majoriten av de tillfrågade skulle rekomendera andra att flytta till Salem eller Nykvarn. Foto: TT

De flesta Salem- och Nykvarnsborna nöjda med sin kommun

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av medborgarna i Salem och Nykvarn kan starkt rekommendera kommunerna för vänner och bekanta, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Varje år genomför SCB en medborgarundersökning som bland annat redovisar hur nöjda medborgarna är med kommunen de bor i. Salem och Nykvarn är två av de 111 kommuner som har deltagit i förra årets undersökning, och resultatet visar att många är riktigt nöjda.

I en sammanställning av frågor om kommunen som en plats att bo och leva på är medborgarna i både Salem och Nykvarn mer nöjda än genomsnittet i samtliga kommuner.

Många vill rekommendera inflytt

62 respektive 60 procent av medborgarna i Salem respektive Nykvarn kan starkt rekommendera vänner och bekanta att flytta till kommunerna, enligt undersökningen. I frågor om det kommersiella utbudet och fritidsmöjligheter dras däremot betyget ner. Då hamnar både Salem och Nykvarn under genomsnittet för hur nöjda medborgarna är.

Södertälje kommun har valt att inte delta i undersökningen i år, men 2017 svarade 44 procent att man skulle avråda andra från att flytta till Södertälje.

Om undersökningen

Sammanlagt deltog 111 kommuner i medborgarundersökningen 2018.

I Salem gjordes ett slumpmässigt urval på 1 200 personer i åldrarna 18–84 år som tillfrågades och av dessa besvarade 39 procent enkäten.

I Nykvarn gjordes ett slumpmässigt urval på 800 personer i åldrarna 18–84 år som tillfrågades och av dessa besvarade 41 procent enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.