Maratonlöparen som lär sig gå

Uppdaterad
Publicerad

Elitidrottaren Fredrik Berglund blev påkörd av en bil och fick bäckenbenet krossat. Nu håller han på att återhämta sig.

Det var i augusti som Enhörna-löparen Fredrik Berglund tog SM-silver i ultramaraton, alltså 100 kilometer löpning. Han själv beskriver medaljen som sin största bedrift.

Men bara en och en halv månad senare förvandlades Fredrik Berglunds liv helt och hållet. När han och en kompis sprang över ett övergångsställe kom en bil och träffade honom. Fredrik Berglund skadades allvarligt och fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter.

Bäckenbenet krossades

Efter olyckan var läget stabilt, men Fredrik Berglund hölls nedsövd i sju dygn på sjukhuset. En lunga hade punkterats, bäckenbenet hade krossats och revbenen var trasiga.

– Det var nog ganska kritisk, säger Fredrik Berglund.

I åtta veckor fick han bära en metallställning för att bäckenet skulle hållas ihop. I dagarna innan julafton opererades han och fick därfeter komma hem för första gången sedan olyckan.

– Det känns verkligen jätteskönt, bara att få det det lugnt hemma och göra sitt eget kaffe, säger han.

Oklar framtid

I dag kan Fredrik Berglund gå själv, men utomhus måste han ha hjälp av kryckor. Närmast väntar nu otaliga timmar av fortsatt rehabilitering hemma. Mest handlar det om att cykla på träningscykeln och göra enklare styrkeövningar, så som sit-ups och armhävningar.

Men trots att ingen läkare vet om Fredrik Berglund någonsin kommer kunna springa på samma elitnivå som tidigare är han själv positiv.

– Det är nog sådan jag är, jag är positiv. Jag har ju inget att vara ledsen för, jag lever ju, säger han.

Missa inte: Följ med hem till Fredrik Berglund och hör honom berätta om vägen tillbaka till vardagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.