Det finns giftigt dödliga växter i skog och mark, men det mesta som är grönt går att äta. Försommaren är en bra tid att pröva sig fram kring vad man gillar, om man vet vad man stoppar i sig.
– Skaffa dig kunskap innan du går ut och plockar. Det finns giftiga växter, men det mesta går att äta. Faktum är att jag med säkerhet kan säga att 90 procent av det gröna vi har omkring oss är ätbart. Även om inte nio av tio arter går att äta, säger trädgårdsbiologen Emilia Rekestad som försöker hjälpa intresserade i Järna och Södertälje med att urskilja vilka vilda växter som går att äta.
Hon menar att det mesta går att äta, bara man gör det i rimlig mängd. Precis som det är med frukt och grönt i matvaruhandeln.
– Sedan finns det dödliga växter där ute, men de är relativt få faktiskt.
Skogen är redan en källa till bär och svamp, men även många blommor går att äta. För att få den bästa smaken handlar det om att tajma växten rätt. Blommor och blad är många gånger som godast precis när de brister ut från sin knopp.
Går att hitta i trädgården
Man behöver inte ge sig ut på någon längre vandring för att hitta krubb. Man kan sätta sig på knä i gräsmattan. Där kan man hitta exempelvis den aromatiska jordrevan, den goda och vackra tusenskönan samt maskrosens blad, med mera. Växter som många ser som ogräs.
Ett annat gott ogräs är späda blad och blomknoppar av kirskål. Man kan göra god pesto på bladen eller bara ha växtdelarna i en sallad.
– Fruktträdens blommor är ofta goda. Det kan också vara bra att plocka bort vissa blommor för att på så sätt få större frukter senare, säger Emilia Rekestad.
Även många av de mer vilda träden har ätbara frukter, däribland lönn och alm, vilket Emilia Rekestad visar i videon, precis som när hon skalar en tistel.
– De smakar som sparris ungefär.
Se mer i videon ovan.