Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växtexperten Emilia Rekestad listar sina tre favoriter bland vilda ätliga växter. Vilka det är ser du i videon. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Topp tre vilda växter att äta just nu

Uppdaterad
Publicerad

På försommaren finns det gott om vilda växter att äta. Biologen Emilia Rekestad berättar om tre växter som kan användas till snacks, i sallader, till soppa eller i drinkar. Bland annat jordreva, som är giftig för djur, men som går att konsumera för människor.

Hos biologen Emilia Rekestads favoriter finns jordreva. En liten aromatisk växt som liknar mynta till smak och till viss del utseende. Den kan användas på samma sätt, som ett aromatiskt inslag i dryck eller mat.

– Det är en växt vi har använt i flera hundra år. Som krydda, i te och i sallader. Den ska dock ätas i måttliga mängder, vilket man automatiskt gör då den har en kryddig och aromatisk smak. Gravida ska undvika växten, så också om man har problem med njurar och lever.

Att äta växter i måttlig mängd är centralt menar Emilia Rekestad och inget som är specifikt för just de vilda växterna. Oavsett hur nyttigt något är ska man inte överkonsumera, det är med andra ord bra att veta vad man äter, menar Emilia Rekestad.

– Den här komplexiteten återfinns även i vår vanliga mat. För flera djur, framför allt hästar, är dock jordrevan giftig.

Vad ska man tänka på, vad kan gå fel?

Det finns en rad giftiga växter som man absolut inte ska äta. Plocka bara växter som du är säker på att du känner igen. Fråga någon som kan om du är osäker. Flera växter i naturen kan vara ofarliga för människor men gifta för djur. Ett sådant exempel är Jordreva där förgiftningsfall finns beskrivna hos häst, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

De allra giftigaste växterna är emellertid ganska sällsynta och inte så lätta att hitta. När man plockar vilda växter är det alltid viktigt att komma ihåg att man inte kan äta allt. Det är ovanligt att någon blir allvarligt förgiftad av vilda växter, men om man blir orolig ska man ta kontakt med giftinformationscentralen. På Naturskyddsföreningen går det att hitta en lista över gifta växter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.