Foto: SVT/Privat

Max modell ska få bort den dåliga luften

Smutsig luft har länge varit ett problem i Södertälje. Men nu kan lösningen vara här: Studenten Max Elmgrens nya modell för att mäta partikelhalter.

Att Södertälje kommun har problem med för höga nivåer av skadliga partikelhalter är ingen nyhet. Redan 2012 visade en studie från SMHI att Södertälje tillsammans med Stockholm hade de högsta nivåerna i landet och så sent som i januari berättade vi att nivåerna överskrids titt som tätt vid Turingekorset och Birkakorset.

Men nu har studenten Max Elmgren tagit fram en lösning på problemet – en modell som ska ge prognoser för hur höga partikelhalterna kommer att vara.

– Jag ville hjälpa Södertälje att få ned sina halter. Miljön blir ju bättre då och Södertälje har högst partikelhalter i Sverige, säger upphovsmakaren själv.

Läs också: Här är landets smutsigaste gator

Max läser meteorologi-programmet på Stockholms universitet och att ta fram modellen har varit en del av hans examensarbete. Modellen ska kunna ge prognoser för 48 timmar framåt och är den enda prognosmodellen för partikelhalter i Sverige.

– Modellen är tillräckligt bra för att förutsäga när vi kommer att ha högre värden. Det finns ju ett gränsvärde som man inte får överskrida mer än 35 gånger per år, säger Anders Eklind, utredningsingenjör på Södertälje kommun och som också varit handledare åt Max under examensarbetet.

Läs också: Södertälje väljer bort dubbdäcksförbud – satsar på superasfalt

Ett testförsök har redan gjorts och det var lyckat. Då stämde prognosen överens med hur höga värdena blev de kommande 48 timmarna.

– Det känns jättehäftigt att det fungerar och att Södertälje är positiva till att testa det här, säger Max Elmgren.

”Bättre totalekonomi”

Att modellen ser ut att vara träffsäker innebär att Södertälje kommun på ett bättre sätt kommer att kunna planera för när man ska dammbinda. Dammbindning är något man använder sig av för att få ned partikelhalterna – men det är dyrt.

– Det skulle innebära en bättre totalekonomi för oss och att vi hade mindre överträdelser, säger Anders Eklind på Södertälje kommun.

– För Södertälje kommer det innebära att de inte överskrider miljökvalitetsnormerna. Det kommer också leda till att färre personer far illa av för höga partikelhalter, avslutar Max Elmgren.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer