Foto: SVT/Fredrik Gustavell

Mildvädret hotar Rankans skidskola: ”Behöver ske något drastiskt”

Publicerad

Friluftsfrämjandet lägger varje år ner otaliga arbetstimmar på att hålla Ragnhildsborgsbacken redo för skidåkning. Men de milda vintrarna är ett problem. För att få backen redo för åkning krävs 8-10 dygn med flera minusgrader. Och nu är årets skidskolestart i fara.

– Kommer behöva ske något drastiskt på väderfronten, säger eldsjälen Mathias Gälsing som ändå inte gett upp hoppet.

Klassiska Ragnhilldsborgsbacken, eller Rankan som den också kallas, drivs av friluftsfrämjandet och har de senaste åren utvecklat verksamheten med skidskola, discokvällar och uthyrning av utrustning.

När SVT Nyheter Södertälje kommer på besök är Mathias Gälsing och Roger Strandberg på plats och snickrar på den nya boden för skiduthyrningen.

”Jobbar mer eller mindre året runt”

– Det är ideella krafter som jobbar mer eller mindre året runt, säger Mathias Gälsing som via Friluftsfrämjandet varit engagerad i backen i åtta år.

Åtta år där mildväder förstört flera säsonger. Men trots det tycker eldsjälarna att det är värt att fortsätta driva verksamheten.

– Vi för gör det här för barnen och för att folk ska röra på sig, säger Gälsing.

Se mer i klippet ovan där Mathias Gälsning berättar om slitet med backen, chanserna för när säsongen kan börja och varför det är viktigt för Södertälje att ha en skidbacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.