Mor Gabriel är det största syrisk-ortodoxa klostret i världen, och många Södertäljebor har sina rötter i området kring klostret. Foto: SVT

Turkisk minister: ”Kyrkogård kommer att återlämnas”

Publicerad

En pågående konflikt om vem som äger ett flertal assyriska/syrianska kyrkor, kyrkogårdar och kloster i Turkiet oroar många i Södertälje, men nu ska en kyrkogård lämnas tillbaka säger en av Turkiets vice premiärministrar.

Det pågår en infekterad konflikt om vem som har äganderätten till ett flertal kristna kyrkogårdar, kloster och kyrkor i sydöstra Turkiet, och konflikten har väckt oro i Södertälje eftersom många Södertäljebor har sina rötter i området.

Bakgrunden är att Turkiet för ett par år sedan genomförde en reform som omvandlade den turkiska provinsen Mardins status till storstadskommun. Byarna i området blev därmed stadsdelar till den nya storstaden. Men de kristna assyrierna/syrianerna i området menar att reformen är ett sätt för staten att konfiskera egendom och motarbeta kristna minoriteter.

Kyrkogård lämnas tillbaka

Men nu kan frågan ha fått en liten vändning. För en dryg vecka sedan sa en av Turkiets vice premiärministrar, Hakan Çavuşoğlu, i en intervju till den statliga nyhetsbyrån Anadolu Agency att en kyrkogård som tillhör kristna av misstag togs över av Turkiska staten.

– Vi kommer nu att återföra kyrkogården till sin ägare, säger Çavuşoğlu, enligt den turkiska tidningen Hürriyet och andra medier.

En talesperson för klostret Mor Gabriel, som är det största syrisk-ortodoxa klostret i världen, välkomnade uttalandet.

Klosterkonflikten

Visa

Turkiet genomförde för ett par år sedan en reform som omvandlade den turkiska provinsen Mardins status till storstadskommun. Byarna i området blev därmed stadsdelar till den nya storstaden.

Många assyrier/syrianer har sina rötter i området, och oroas av reformen.

Omvandlingen av Mardins status har gjort att den Turkiska regeringen anser sig ha äganderätt till byggnader och mark i området.

Det som tidigare var i byarnas ägo ska enligt vissa uppgifter föras över till myndigheten för religionsfrågor, vilket dock dementeras av turkiska myndigheter.

Många kyrkor, kyrkogårdar och kloster påverlas, bland annat Mor Gabriel-klostret vilket är det största syrisk-ortodoxa klostret i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer