Kortegen till minne av folkmordet 1915 kommer att bli ett årligt evenemang. (Bilden är från tidigare år). Foto: Ferit Rhawi

De kör motorcykel för folkmordet

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad kommer en motorcykelkortege att köra mellan Stockholm och Södertälje för att uppmärksamma folkmordet 1915.

Det är nu 102 år sedan som folkmordet 1915, eller ”seyfo” som det också kallas, inträffade. Hundratusentals människor från kristna minoriteter som assyrier/syrianer, armenier, kaldéer och pontiska greker mördades i det som idag är Turkiet.

För tredje året i rad ska mc-klubben Assyrian Riders uppmärksamma händelserna genom en kortege som går mellan kaknästornet i Stockholm och Södertälje, söndagen den 27 augusti.

Folkmordet 1915

– Vi har bestämt oss för att göra det som en årlig manifestation det är viktigt eftersom det aldrig blir något erkännande av folkmordet, varken från Turkiet eller den svenska regeringen. Samtidigt verkar läget i Turkiet bara bli bara värre för kristna minoriteter, säger arrangören Tomas Rhawi.

Avslutas med gudstjänst

Tomas Rhawis morfar var en av de som överlevde, men han såg hela sin familj mördas när han var sju år gammal. Han brukade berätta, för det mesta ganska lågmält om sina upplevelser när seyfo kom på tal.

– Det märktes att det var traumatiskt för honom. Jag kommer att tänka på honom och alla de andra drabbade familjerna, och även på de som drabbas idag, säger han. 

Förra året deltog sjuttio mc-förare i kortegen, men i år kommer även en del bilar att åka med. Sällskapet kommer att avsluta kortegen i Södertälje där de kommer att hålla en gudstjänst.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet