Södertäljepolitikern Metin Hawsho (L) fick igenom sin motion i helgens landsmöte. Foto: Samy Dahlman/SVT

Södertäljeliberalerna fick igenom motion om Seyfo: ”En form av bekräftelse”

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljeliberalernas motion att göra den 24 april till en nationell minnesdag för Seyfo går i rätt riktning efter att motionen gick igenom i helgens landsmöte. 

Under Liberalernas landsmöte i helgen fick Södertäljepolitikerna Metin Hawsho (L) och Hanna Robert (L) sin motion om att göra den 24 april till en nationell minnesdag för Seyfo beviljad.

– Jag är mycket glad att den här motionen gick igenom – för det är många grupper som känner igen sig i det här och som nu har fått en form av bekräftelse på sitt lidande, säger Metin Hawsho gruppledare för Liberalerna.

Positiv till framtiden

– Jag tror att det finns en god chans att en minnesdag kan införas. Jag minns att för några år sedan när man sa ”Seyfo” så visste ingen vad man sa. Men idag när man säger det så vet inte bara de berörda grupperna vad man pratar om men även samhället, säger Metin Hawsho gruppledare för Liberalerna.

Nästa steg är att arbeta på nationell nivå

– Frågan har gått fram genom åren. Frankrike införde en minnesdag för två år sedan. Man ska ha tålighet och jobba så kan man nå resultat, säger Metin Hawsho gruppledare för Liberalerna.

Se hur Seyfo-frågan (folkmordet av assyrier/syrianer, kaldéer, armenier och greker i Osmanska riket 1915) påverkade valet i Södertälje 2018 i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.