Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kerstin Lundgren (C) motivera partiets tydliga nej till ett regeringserkännande av folkmordet 1915 och se Özcan Kaldoyo från intresseorganisationen ACSA reagera på beskedet, i videon. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

C: ”Seyfo-erkännande vore att kasta in ett gruslass i NATO-förhandlingarna”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens (S) besked om att inte jobba för ett regeringserkännande av folkmordet år 1915 tros ha avgjort kommunalvalet i Södertälje 2018. SVT har på nytt kartlagt vilka riksdagspartier som tänker jobba för ett erkännande – och alla förutom Socialdemokraterna ger tydliga besked.

Lokalt har samtliga partier i Södertälje varit eniga om att regeringen borde erkänna folkmordet år 1915. SVT har nu kartlagt hur partiernas riksorganisationer ställer sig till frågan. Moderaterna och Centerpartiet är de som tydligast svarat nej till att jobba för ett regeringserkännande.

– Det vore som att kasta in ett stort gruslass i NATO-förhandlingarna, säger Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

Folkmordet 1915

I klippet ovan motiverar Kerstin Lundgren (C) ytterligare varför partiet säger nej.

Socialdemokraterna är det enda partiet som varken velat svara ja eller nej på SVT:s fråga, istället skriver de:

”Socialdemokraterna erkände folkmordet på sin kongress 2009 och tog därefter initiativ till att riksdagen våren 2010 erkände folkmordet.”

När SVT ber om ett förtydligande så avböjer partiet att kommentera det ytterligare. Resterande partier säger att de kommer jobba för ett regeringserkännande.

MP var första att motionera

Att det var Socialdemokraterna som tog initiativ till motionen som ledde till att riksdagen erkände folkmordet är dock inte helt korrekt.

Miljöpartiet var det parti som först författade den motionen 2006 och som flera andra partier sedan skrev under.

– Sedan är det kutym i riksdagen att man turas om att skicka in och den motion som togs upp för beslut författades av Vänsterpartiet men skrevs under av flera andra partier, säger dåvarande riksdagsledamoten Mats Pertoft (MP) till SVT.

Närvarande fråga i Södertälje

Uppskattningsvis 40 procent av Södertäljes befolkning tros vara ättlingar till överlevare av folkmordet år 1915, även kallat Seyfo. Det var då över 1,5 miljoner assyrier/syrianer, armenier, kaldéer och pontiska greker mördades i dåvarande Osmanska riket.

– Svenska regeringen har tyvärr lagt sig platt just när det gäller NATO-förhandlingarna, säger Özcan Kaldoyo, från intresseorganisationen ACSA, Assyrian Chaldean Syriac Association, som en reaktion på Centerpartiets tydliga nej.

Efter riksdagens erkännande år 2010 lovade Socialdemokraterna att de skulle jobba för ett regeringserkännande. Men inför förra valet konfronterade SVT dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) med det tidigare vallöftet och kunde avslöja att de planerna inte fanns kvar – vilket tros vara förklaringen till partiets tapp lokalt i Södertälje.

Så svarade partierna om att jobba för ett regeringserkännande:

Ja:

Kristdemokraterna

Liberalerna

Miljöpartiet

Sverigedemokraterna

Nej:

Moderaterna

Centerpartiet

Varken ja eller nej:

Socialdemokraterna

Turkiets förnekande av folkmord

◦ En stor majoritet av forskare är idag eniga om att massakrerna i Osmanska riket 1915 var ett folkmord som planerades och beslutades av den ungturkiska ledningen i syfte att utrota de kristna folken i det Osmanska riket.

◦ Folkmordet har erkänts av en mängd parlament och riksdagar världen över. Den turkiska staten har sedan folkmordets slut aktivt förnekat det.

◦ I Turkiet är det än idag förbjudet och straffbelagt att hävda att folkmordet har ägt rum.

Källa: Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet