Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, besöker Mälardalens tekniska gymnasium på onsdagen. Foto: SVT

Ministerbesök på Mälardalens tekniska gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av Internationella kvinnodagen besöker gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström (S) Mälardalens tekniska gymnasium, där man lyckats ovanligt bra med att locka tjejer till tekniska utbildningar.

– Det här är en skola som lyckas med det som många gymnasieskolor tyvärr misslyckas med, för här lyckas man få tjejer att söka industritekniska program. Det är jätteviktigt, säger Anna Ekström (S).

På Mälardalens tekniska gymnasium är 20 procent av eleverna tjejer, vilket kan jämföras med rikssnittet på knappt tolv procent för teoretiska teknikutbildningar.

– Om vi ska ha en riktigt bra industri i Sverige måste vi se till att många söker sig till de jobben. Då har vi inte råd att tjejer inte söker till de här utbildningarna, säger Anna Ekström (S).

”Det finns mycket fördomar”

Elin Gustafsson går i årskurs två.

– Man lockar hit tjejer bland annat genom att anordna tjejkvällar. Det finns mycket fördomar om att tjejer inte ska gå teknik, utan istället välja ekonomi- eller samhällsprogram. Men här visar man att man vill ha hit tjejer och då kanske man får en annan uppfattning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnodagen 8 mars

Mer i ämnet