Personer samlades på stora torget för att visa sitt stöd till de familjer som drabbades i samband med branden vid ett bröllop i Irak tidigare i höstas. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Minnesceremoni efter bröllopsbranden i norra Irak: ”Vi vill minnas de som gick bort”

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal Södertäljebor samlades på stora torget under söndagseftermiddagen för att hedra de som omkom i den förödande bröllopsbranden i norra Irak.

– Jag kände nästan alla som dog, sa en förtvivlad deltagare på torget.

Bland åhörarna fanns flera som hade rötter i området kring där branden ägde rum i slutet på september i en bröllopslokal. En kvinna, som växte upp i Baghdeda och Nineveprovinsen, var otröstlig efteråt.

– Jag tänker på det här varje dag. Jag har varit på bröllop där många gånger själv. Jag kände nästan alla som dog, säger hon.

En av initiativtagarna till ceremonin var Arbeel Charnaky:

– Vi vill minnas de som gått bort men vi vill också manifestera för den här provinsen, där Baghdeda ligger, där många av oss är från. Vi kristna vill ha samma rättigheter som alla andra. Vi vill att alla där ska kunna känna sig trygga.

Statliga myndigheter hävdar att branden uppstod av fyrverkerier på bröllopsfesten. Men personer ur den kristna minoriteten menar att branden var anlagd, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.