Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt tidiga uppgifter ska branden ha brutit ut efter att fyrverkerier avfyrats i festlokalen. Foto: Zaid al-Obeidi/AFP/TT

Brand på bröllop i Irak – minst 100 döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 100 personer har omkommit i en brand vid ett bröllop i nordvästra Irak. Ytterligare 150 personer har skadats, enligt regionala myndigheter. Bland de döda finns brudparet – som ska ha dansat med varandra när branden bröt ut. Nu har flera personer gripits till följd av händelsen, rapporterar Al Jazeera.

Händelsen utspelade sig i området al-Hamdaniyah i i Nineve-provinsen nära staden Mosul. Tv-bilder från platsen visar hur lågorna spred sig snabbt i den festlokal där bröllopet hölls.

Enligt den 17-åriga bröllopsgästen Rania Waad dansade brudparet med varandra när branden plötsligt bröt ut.

-Vi kunde inte se någonting. Vi höll på att kvävas och vi visste inte hur vi skulle ta oss ut, säger hon gråtande till AFP, skriver BBC.

Bland de döda finns det nygifta paret, uppger sjukhuskällor i Nineve-provinsen, där staden Qaraqosh ligger. Enligt uppgifter ska de båda vara vid liv men svårt skadade.

Dödssiffran befaras stiga

När branden väl var släckt syntes bara metall och annan bråte, med tv-kamerornas lampor som enda ljuskälla.

Över 100 människor har hittills omkommit i branden, och de flesta av offren rapporteras ha dött av kvävning eller av svåra brännskador, enligt de regionala myndigheterna. Siffran befaras också stiga, då läget för många av de skadade är kritiskt.

De flesta av offren är unga män och kvinnor, som hade kommit för att fira brudparet.

Överlevare fördes under natten till lokala sjukhus där de bandagerades och fick syrgas medan deras anhöriga trängdes i korridorerna.

Snabbt brandförlopp

Enligt tidiga uppgifter ska branden ha brutit ut efter att fyrverkerier avfyrats i festlokalen. Själva brandförloppet befaras också ha gått snabbt till följd av lättantändliga paneler i lokalen, uppger det irakiska civilförsvaret för statliga nyhetsbyrån INA, enligt BBC.

Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani har beslutat att inleda en utredning om hur branden startade. Och han har bett landets inrikes- och hälsomyndigheter att erbjuda nödhjälp, säger hans kansli i ett uttalande.

Minst nio personer som jobbade med lokalen där bröllopet ägde rum har gripits av lokala säkerhetsstyrkor, rapporterar nyhetskanalen Al Jazeera. Också ägare av lokalen planeras att gripas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.