Gabriel Chabo slogs blodig på en parkering i Geneta. Foto: Privat

Misshandlades och kallades bögjävel – nu läggs utredningen ner

Publicerad

Förundersökningen om misstänkt hatbrott mot Gabriel Chabo, som kallades bögjävel och misshandlades i Geneta i somras, läggs nu ner. Enligt polisen finns det ingenting att gå på.

Det var i slutet av juli som ett flertal män kom fram till Gabriel Chabo på en parkering i Geneta i Södertälje. Männen ska ha frågat om han var homosexuell och sagt att de ville ha pengar. Sedan kallade de Gabriel Chabo för bögjävel och dunkade hans huvud mot en bildörr.

Men Gabriel Chabo har förståelse för att förundersökningen nu har lagts ner.

– Ja, vad ska de göra? Jag kan förstå situationen. Han som har mitt ärende gör sitt bästa för min skull, säger han.

”Signalerna är inte bra”

SVT har tidigare granskat hatbrott, och det är få misstänkta hatbrott som leder till fällande domar.

Vad sänder det för signaler att förundersökningen nu läggs ner?

– Signalerna är inte bra när vi inte kan utreda och få en gärningsperson fälld. Men på grund av att vi inte hade några övervakningsfilmer på plats där, och inga vittnen som har hört av sig så blir det svårt för polisen att utreda där, säger Shari Tingman, förundersökningsledare i polisens hatbrottsgrupp.

Shari Tingman. Foto: Polisen

Gabriel Chabos fall blev uppmärksammat av media redan i somras, och polisen hoppades då att vittnen skulle höra av sig, men det är det ingen som har gjort.

– Det är svårt att säga varför ingen hört av sig, om det är rädsla för repressalier eller är det för att ingen har sett något, det kan inte jag svara på, säger Shari Tingman

Övervägde att flytta

Gabriel Chabo tycker att det är oroande att männen som utsatte honom för misshandel är på fri fot.

– Förut kände jag rädsla, och nu måste jag också tänka två tre gånger innan jag går ut, säger han.

Tidigare har han övervägt att flytta ifrån Södertälje, men nu har han ändrat sig helt i frågan.

– Nu tänker jag inte flytta på grund av den händelsen, de får flytta. Om jag flyttar är det på grund av något positivt som lockar någon annanstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.