Åklagaren bekräftar: Polisman misstänkt i assistansbedrägeriet

Uppdaterad
Publicerad

I början av veckan greps fem personer misstänkta för grovt bedrägeri i Södertälje. Nu bekräftar åklagaren att en polisman utreds i fallet. Polisen är nu satt på fri fot och övriga fyra personer väntas begäras häktade imorgon bitti.

Det är fem personer som har haft uppdrag från Södertälje kommun som assistenter för att vårda en nära anhörig som nu står misstänkta. Enligt Göran Kvist, åklagare för fyra av de misstänka, ska de ha skickat räkningar till kommunen och begärt pengar för arbete som aldrig utförts.

– Min bedömning är att de inte alls har varit på plats och utfört sitt arbete i den omfattning som de har yrkat pengar för, säger han.

Fusket ska ha pågått mellan 2016-2020 och betraktas i nuläget som grovt.

Göran Kvist, kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm.

– Det avser många miljoner kronor och har begåtts under så väldigt lång tid. Man har lämnat osanna intyganden i sina räkningar till kommunen.

Samtliga bland de misstänkta är förhållandevis välutbildade med avancerade utbildningar bakom sig.

Polis i Stockholm utreds

Att en polisman är bland de misstänkta innebär att en del av utredningen görs av särskilda åklagarkammaren.

– Jag beslutade igår kväll att han ska sättas på fri fot och han är inte anhållen längre, men utredningsarbetet fortsätter, säger Per Nichols, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren.

Kan du berätta vilken roll ni misstänker att polisen har haft i bedrägeriet?

– Nej, vi behöver komma längre i utredningen först innan jag kan berätta mer om det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fusket ska ha pågått mellan 2016-2021. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.