Svea hovrätt river upp tingsrättens dom och friar de Syrianskaspelare som tidigare dömdes för mutbrott. Foto: TT/SVT

Misstänkta Syrianskaspelarna frikänns

Uppdaterad
Publicerad

I september dömdes två spelare i Syrianska FC:s U19-lag för givande av muta i tingsrätten. Nu frias de av hovrätten.

När de båda spelarna i Syrianskas U19-lag dömdes i tingsrätten låg bland annat ljudupptagningar av samtal mellan dem och deras tränare till grund.

”Ljudinspelningarna har lågt bevisvärde”

Hovrätten gör nu en annan bedömning av dessa ljudupptagningars värde. ”Hovrätten anser att förhållandena under vilka dessa samtal hölls innebär att de har ett mycket lågt bevisvärde”, står det i domen.

De menar att inspelningarna och tränarens utsaga inte räcker som bevisning. Detta eftersom de inblandade spelarna i förhör och i rätten har givit helt andra uppgifter om vad som hänt än de ska ha gjort i de inledande samtalen med tränaren.

Spelarna frias

Hovrätten utesluter inte att det har förekommit så kallade läggmatcher inom Syrianska FC men att utredningen inte har ”den robusthet som krävs för att hovrätten ska anse det bevisat” att de båda spelarna gjort sig skyldiga till givande av muta. Vilket var det brott de fälldes för i tingsrätten.

De frikänns nu alltså av hovrätten.

– Spontant anser jag att hovrätten ställt orimligt höga beviskrav och att de inte bedömt resultatet av den samlade bevisningen, som inkluderar bland annat en av de tilltalades familjemedlemmars betting på samma match. Den helhetsbild som tingsrätten sett uppenbarar sig tydligen inte på samma sätt i hovrätten, säger åklagaren Thomas Forsberg.

Frikänd spelare lättad

Den ena spelarens advokat George Yanko säger till SVT att hans klient är mycket lättad över dagens dom.

– Han tycker att det känns jätteskönt, säger George Yanko. Han har haft det väldigt tufft och har varit under stark press under en längre period.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt matchfixning Syrianska

Mer i ämnet